Beelden en objecten in glas, steen en hout

Door mijn fascinatie voor water ben ik gaandeweg gaan werken met glas, omdat ik in glas dezelfde lichtbreking aantrof. In glas vormgeven biedt echter meer mogelijkheden; in water vind ik nog steeds mijn inspiratiebron.

Voorafgaand aan het ontstaan van de uiteindelijke beelden speelt een heel proces van schetsen, tekenen en fotograferen. Behalve met glas werk ik graag met materialen als steen en hout. Hun natuurlijke uitstraling laat ik combineren of confronteren met de doorzichtigheid van het glas. Om mijn ideeŽn te verbeelden kies ik graag mathematische vormen als cirkels en driehoeken omdat deze objectief zijn. Ritme en helderheid zijn voor mij belangrijke elementen. Aan de cirkel en de spiraal die vaak terugkeren in mijn werk verbind ik een symbolische betekenis.

Petra Verhees

Natuurlijke structuren

Ik ben een natuurmens en wandelen is een grote passie. Tweemaal liep ik Helden-Santiago de Compostela en een keer maakte ik die tocht per fiets. Grote trektochten door natuurgebieden boeien me zeer en blijven mijn streven. Al lopende op moeder Aarde voel ik me erg verbonden met landschappen, de elementen en al wat groeit en bloeit. De laatste jaren is in mijn werk een afspiegeling te vinden van veel van die zaken die ik onderweg tegenkom en heb ik persoonlijke theorieŽn ontwikkeld over wat ik waarneem. Zo bestaan in mijn belevingswereld maar enkele grote structuren in de natuur, een soort bouwschemaís.

Vergelijk de vorm van een bladskelet met de bloedsomloop van een mens: dezelfde vormen. Of de doorsnede van een boomstam, de jaarringen, met een doorsnede van een preistengel en die weer met de vingerafdruk van een mens. En deze weer met de kringen in het water als je er een steentje in gooit. In mijn belevingswereld is de natuur opgebouwd rond enkele grote basisstructuren. Ik heb o.a. ontdekt de spiraalstructuur, de stralenstructuur, de cirkelvorm, kristallen. Weinig of niet ben ik tot nu toe tegengekomen natuurlijke vierkanten of rechthoeken maar misschien moet ik de sterrenhemel eens wat beter bestuderen.

Deze zaken blijven me inspireren en nodigen me uit om te verbeelden in de materialen waarmee ik graag werk; allen zelf een direct product van moeder aarde. Glas is daarop geen uitzondering, immers: een bliksemstraal in zand schept een prachtige hoeveelheid van dat materiaal.

Petra Verhees, januari 2011.

exposities in 2016

3 december 2015

Van april t/m september neem ik met een tiental werken deel aan de zomerexpositie in de expositietuin van Atelier Witharen, Witharenweg 24, 7738PG Witharen (omgeving Ommen).
www.atelierwitharen.nl

Op zondag 3 april exposeer ik in eigen beeldentuin en atelier mijn werk tijdens de kunstroute PEELKUNST in Meijel.
Overigens zijn beeldentuin en atelier het hele jaar door na afspraak te bezichtigen.
Atelier Petra Verhees, Dorpsstraat 18, 5768CE Meijel.

Van 19 mei t/m 26 augustus is mijn werk wederom te zien bij galerie-beeldentuin De Stegge, Steggemansweg 1, 7103 DC Winterswijk.
www.destegge.nl

Restauratie en herplaatsing kunstwerk " Verklaring van de rechten van de mens"

22 november 2015

Op 23 oktober 2015 werd in het nieuwe "Huis van de Gemeente" in Peel en Maas, in de openbare bibliotheek, het geheel vernieuwde kunstwerk "Verklaring van de rechten van de mens" geplaatst. Het werk uit 1997, dat bij de opening van het toenmalige gemeentehuis van Helden voor het eerst aan het publiek werd getoond, onderging een totale facelift. De houten ombouw werd vernieuwd en passend gemaakt aan de huidige interieureisen van het nieuwe Huis van de gemeente. Het glazen kerngedeelte werd schoongemaakt en waar nodig vervangen. Een klus die enkele maanden in beslag nam.

Kunstwerk "Turfaak" geplaatst

15 november 2015

Op 7 november 2015 werd op de rotonde Noordervaart het kunstwerk "De Turfaak" geplaatst. Het werk bestaat uit 7 glazen panelen in een rvs frame. 6 kleinere panelen stellen een waterstructuur voor; en een groter in het midden geplaatst paneel beeldt een turfschip uit zoals zat nog in het begin van de 20e eeuw over het kanaal voer.
De opdracht voor dit kunstwerk is gegeven door het Dorpsoverleg Meijel (gemeente Peel en Maas).
Het kunstwerk houdt de herinnering aan vroeger jaren levend en is een Peelbeeldbepalend herkenningspunt aan een van de poorten van Meijel.