Over het werk

Beelden en objecten in glas, steen en hout

Door mijn fascinatie voor water ben ik gaandeweg gaan werken met glas, omdat ik in glas dezelfde lichtbreking aantrof. In glas vormgeven biedt echter meer mogelijkheden; in water vind ik nog steeds mijn inspiratiebron.

Voorafgaand aan het ontstaan van de uiteindelijke beelden speelt een heel proces van schetsen, tekenen en fotograferen. Behalve met glas werk ik graag met materialen als steen en hout. Hun natuurlijke uitstraling laat ik combineren of confronteren met de doorzichtigheid van het glas. Om mijn ideeën te verbeelden kies ik graag mathematische vormen als cirkels en driehoeken omdat deze objectief zijn. Ritme en helderheid zijn voor mij belangrijke elementen. Aan de cirkel en de spiraal die vaak terugkeren in mijn werk verbind ik een symbolische betekenis.

Natuurlijke structuren

Ik ben een natuurmens en wandelen is een grote passie. Tweemaal liep ik Helden-Santiago de Compostela en ook twee keer maakte ik die tocht per fiets. Grote trektochten door natuurgebieden boeien me zeer en blijven mijn streven. Al lopende op moeder Aarde voel ik me erg verbonden met landschappen, de elementen en al wat groeit en bloeit. De laatste jaren is in mijn werk een afspiegeling te vinden van veel van die zaken die ik onderweg tegenkom en heb ik persoonlijke theorieën ontwikkeld over wat ik waarneem. Zo bestaan in mijn belevingswereld maar enkele grote structuren in de natuur, een soort bouwschema’s.

Vergelijk de vorm van een bladskelet met de bloedsomloop van een mens: dezelfde vormen. Of de doorsnede van een boomstam, de jaarringen, met een doorsnede van een preistengel en die weer met de vingerafdruk van een mens. En deze weer met de kringen in het water als je er een steentje in gooit. In mijn belevingswereld is de natuur opgebouwd rond enkele grote basisstructuren. Zo heb ik o.a. ontdekt: de spiraalstructuur; de stralenstructuur; de cirkelvorm; kristallen. Weinig of niet ben ik tot nu toe tegengekomen natuurlijke vierkanten of rechthoeken maar misschien moet ik de sterrenhemel eens wat beter bestuderen.

Deze zaken blijven me inspireren en nodigen me uit om te verbeelden in de materialen waarmee ik graag werk; allen zelf een direct product van moeder aarde. Glas is daarop geen uitzondering, immers: een bliksemstraal in zand schept een prachtige hoeveelheid van dat materiaal.

Petra Verhees
2018